Marsz antyfaszystowski - Oświęcim, Wadowice 23 września 2017

Serdecznie zapraszamy na marsz antyfaszystowski jaki odbędzie się w dniu 23 września 2017 roku w Oświęcimiu i Wadowicach. Marsz zaczyna się o godzinie 15:00 w Oświęcimiu tam odczytane zostanie  wspólne stanowisko organizatorów, następnie przejeżdżamy do Wadowic, gdzie o godzinie 17:00 odbędzie się hapening.

Jednym ze współorganizatorów tego marszu jest Małopolska Rada Wojewódzka SLD.

Poniżej treść wspólnego oświadczenia, jakie zostanie odczytane podczas marszu:

"Spotykamy się dziś, bo sprzeciwiamy się faszyzmowi. Spotykamy się dziś, bo sprzeciwiamy się ksenofobii, niechęci do osób wyznających religie inne niż katolicyzm, czy pochodzących z kultur innych niż polska. Spotykamy się dziś, bo chcemy zaprotestować wobec tego, co wydarzyło się tu dwa tygodnie temu, kiedy chcieliśmy rozmawiać o uchodźcach.

ONR zaatakował członków i członkinie KOD, kiedy chcieliśmy powiedzieć, że "Jezus też był uchodźcą”. W ludzi, trzymających tablice z hasłami przeciw ksenofobii i rasizmowi, zostały rzucone petardy hukowe i dymne oraz jajka. Ale nie przestraszyliśmy się, dlatego jesteśmy tu dzisiaj, bo tylko solidarność międzyludzka może nam pomóc. Członkowie ONR muszą wiedzieć, że nie ma zgody na powrót ideologii faszystowskiej. Nie wolno pod pretekstem źle rozumianego patriotyzmu, podejmować działań, które są szerzeniem nienawiści i które są niezgodne z prawem. Pamięć Powstania Warszawskiego jest bardzo żywa, ale czy pamiętamy, że było to powstanie przeciw faszyzmowi? Czy pamiętamy o wartościach, które mu przyświecały? Wspominamy Józefa Piłsudskiego, ale czy pamiętamy, że w wojsku pod jego dowództwem za Polskę walczyli muzułmanie? Prawdziwy patriotyzm nie ma nic wspólnego z nienawiścią. Patriotyzm to działania obywatelskie, patriotyzm to troska o słabszych, patriotyzm to płacenie podatków. Patriotyzm to działanie na rzecz zapewnienia ludziom podstawowego poziomu stabilności i bezpieczeństwa, które umożliwią im uczestnictwo w życiu społecznym i politycznym. Prawdziwy patriotyzm to miłość, a nie nienawiść! Nie możemy zapomnieć o pomocy, jaką obdarowały nas od inne narody w czasie, gdy sami byliśmy ofiarami wojny.

Dlatego my dziś musimy pomagać tym, którzy szukają pomocy, uciekając przed śmiercią. Nie chcemy, żeby ktokolwiek musiał się bać o swoje bezpieczeństwo ze względu na swój kolor skóry, wyznawaną religię czy orientację seksualną. Nie chcemy się bać, kiedy upominamy się o przestrzeganie podstawowych praw człowieka. Stoimy na rynku w Oświęcimiu, mieście, w którym znajdował się obóz koncentracyjny, który stał się symbolem nazistowskich zbrodni. Nie możemy zapomnieć, że to właśnie niechęć do ludzi postrzeganych jako obcy - Żydów, Romów, osób homoseksualnych i transpłciowych doprowadziła do tej potwornej tragedii. Dlatego nie możemy być bierni, dlatego musimy się wspólnie przeciwstawiać faszyzmowi, żeby już nigdy więcej nie dopuścić do takiej tragedii.

Solidarność naszą bronią!

Wolność! Równość! Demokracja!"

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!